Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Οταν αγαπάς μέσα από εικόνες

Η Κορίν Τσάντλερ, Αγγλίδα αλλά Αθηναία στην καρδιά, 
είναι η δημιουργός του Athens Living
Του Δημητρη Ρηγοπουλου

Γνώρισα την Κορίν Τσάντλερ μια όμορφη χειμωνιάτικη Κυριακή. Περπατούσε ανάμεσα σε χοντρά βότσαλα, χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια και εκατομμύρια μικρά σκουπίδια που είχε ξεβράσει ο Σαρωνικός σε μια ξεχασμένη παραλία του Φαλήρου. Δεν ήξερα τι να αισθανθώ μπροστά σε αυτή τη χαμογελαστή γυναίκα με τα πλούσια ξανθά μαλλιά και την ψηφιακή κάμερα στα χέρια. Ντροπή γιατί ήμουν Ελληνας, μπροστά σε μια «ξένη» που έβλεπε τα «χάλια» μας; Ή περηφάνια γιατί μαζί απολαμβάναμε το θέαμα 300 εθελοντών να καθαρίζουν με ενθουσιασμό αυτόν τον περιφρονημένο παράδεισο;
Αλλά εκείνη την Κυριακή συναντούσα την Κορίν Τσάντλερ για πρώτη φορά και αγνοούσα δύο πολύ σημαντικά γεγονότα. Ναι, η Κορίν είναι Βρετανίδα αλλά καθόλου «ξένη». Ζει στην Ελλάδα από παιδί, όταν η μητέρα της, μαγεμένη από την «παραδεισένια» Σκιάθο της δεκαετίας του ’60, αποφάσισε έναν Αύγουστο να μην επιστρέψουν στην Αγγλία. Η οικογένεια έμεινε στην Ελλάδα και η Κορίν μέσα σε ένα χειμώνα έγινε «Αθηναία».
Το δεύτερο πράγμα που δεν γνώριζα ήταν η σχέση αγάπης και βαθιάς γνώσης με τη δεύτερη πατρίδα της, την Αθήνα. Προϊόν αυτού του παλιού «έρωτα» ήταν η ιδέα μιας αγγλόφωνης ιστοσελίδας για την πόλη της, του Athens Living (www.athensliving.net), με βασικό άξονα τα βίντεο που γυρίζει η ίδια. Βίντεο για ανθρώπους, γειτονιές, μνημεία και γεγονότα της πόλης. Αλλά το Athens Living είναι ταυτόχρονα και οδηγός της Αθήνας και ειδησεογραφικός κόμβος και μια καλή εισαγωγή στην ελληνική κουζίνα (υπάρχει ξεχωριστή ενότητα με συνταγές), η ιδανική εισαγωγή σε ανυποψίαστους επισκέπτες αλλά και σε όσους ζουν εδώ αλλά δεν διαθέτουμε το κέφι της Κορίν Τσάντλερ για να ανακαλύψουμε την πόλη μας.
«Η πρώτη μου μεγάλη αγάπη ήταν το μπαλέτο. Οταν σταμάτησα να χορεύω, κατέληξα, σχεδόν από τύχη, να κάνω τη σύνταξη και την παρουσίαση του αγγλόφωνου δελτίου για τον Αντέννα, στον οποίο οφείλω ευγνωμοσύνη. Αυτή η ιστορία μού άνοιξε τα μάτια και συνειδητοποίησα πόσο διασκεδαστικό είναι να δουλεύεις με το βίντεο. Δυστυχώς ο σταθμός διέκοψε το δορυφορικό του πρόγραμμα και το δελτίο μας σταμάτησε να μεταδίδεται». Η Κορίν που έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης έπιασε στη συνέχεια δουλειά σε μια γκαλερί του Κολωνακίου. Αλλά το «μικρόβιο» του βίντεο την ακολουθούσε. «Οταν συνειδητοποίησα πως δεν υπήρχαν ελπίδες για κάποιο άλλο αγγλόφωνο δελτίο σε οποιοδήποτε κανάλι, σκέφτηκα γιατί να μην προσπαθήσω να το κάνω μόνη μου; Από τη στιγμή που το ήθελα τόσο πολύ». Ετσι γεννήθηκε το Athens Living.
Πηγαίνοντας πίσω, όταν η Κορίν ανακάλυπτε την Αθήνα, θυμάται ακόμα τις πρώτες της εντυπώσεις από την πόλη. «Είχα την ιδέα ενός ασφαλούς, φιλικού τόπου που είχε μια περισσότερη ελαφράδα, ας πούμε, σε σχέση με την αγγλική πόλη στην οποία είχα γεννηθεί». Φυσικά, η σημερινή Αθήνα είναι μια άλλη πόλη. Για καλό («έγινε πιο πολυπολιτισμική, πιο εκλεπτυσμένη») αλλά και για κακό. Η Κορίν δεν πίστευε ότι η ασφάλεια θα ήταν ποτέ θέμα για την Αθήνα, ενώ μισεί «το απαίσιο tagging πάνω σε παλιά κτίρια». Αλλά η Αθήνα είναι η πόλη της. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πόλη. «Ερχεται κόσμος και με ρωτάει πού βρίσκω συνέχεια ιδέες αλλά, πιστέψτε με, υπάρχουν τόσο ενδιαφέροντα θέματα να καλύψεις, δεν δυσκολεύομαι καθόλου!».
«Το Athens Living ως θετική αντανάκλαση της πόλης»
Η Κορίν Τσάντλερ είναι σίγουρη για κάτι. Θέλει το Athens Living να είναι μια θετική αντανάκλαση της πόλης. «Οι ίδιοι οι Αθηναίοι είναι πολύ σκληροί με την πόλη τους και συχνά βλέπουν μόνο τα κακά (κίνηση, μόλυνση, απεργίες) ενώ ξεχνούν να απολαύσουν μια τεράστια ποικιλία από υπέροχα, μοναδικά πράγματα που έχει να δώσει η πόλη».
Αυτός είναι ένας λόγος που υπάρχει το Athens Living. «Ελπίζω τα βίντεο που γυρίζω να αναδεικνύουν ορισμένες μοναδικές πτυχές της Αθήνας και να δημιουργούν ενδιαφέρον. Επιλέγω θέματα που με ενδιαφέρουν προσωπικά. Αυτό σημαίνει πρακτικά έναν μεγάλο αριθμό βίντεο για καλλιτέχνες, εκθέσεις και πολιτιστικά γεγονότα, αλλά την ίδια στιγμή μού αρέσει να κινηματογραφώ τις αγαπημένες μου γωνιές στην Αθήνα. Για παράδειγμα, και ίσως μπορεί να ακουστεί λίγο εκκεντρικό, αλλά αγαπάω το Πρώτο Νεκροταφείο, νομίζω ότι είναι ένας τόπος εξαιρετικής ομορφιάς και γαλήνης».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_05/03/2011_434762

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου