Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Αν για μια ημέρα γινόμασταν τουρίστες στην πόλη μας...

Αν για μια ημέρα γινόμασταν τουρίστες στην πόλη μας...
Του Παναγιωτη Αρκουμανεα*

Δεν είναι λίγες οι φορές που με έχουν ρωτήσει «Και τι μπορεί να κάνει ένας τουρίστας στην Αθήνα;». Η αλήθεια είναι ότι αυτή η ερώτηση με θυμώνει γιατί δείχνει πόσο λίγο αγαπάμε την πόλη μας, πόσα λίγα γνωρίζουμε για τις μοναδικές ομορφιές της και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.

Και η απάντησή μου είναι, ας γίνουμε όλοι τουρίστες στην πόλη μας, έστω και για μία μέρα.

Μικρές διαδρομές

Να περιπλανηθούμε στα Αναφιώτικα, στις παραδοσιακές γειτονιές του κέντρου και να θαυμάσουμε την αρχιτεκτονική του Πικιώνη. Να περπατήσουμε στα μονοπάτια του Λυκαβηττού μέχρι τον Αη Γιώργη, να θαυμάσουμε τη θέα από την Πνύκα και να ανακαλύψουμε τα χιλιάδες μυστικά που κρύβουν τα αρχαία μνημεία μας όπως τα σπήλαια-ιερά της Ακροπόλεως. Να διαβάσουμε την εφημερίδα μας στο καφέ του Εθνικού Κήπου, και μετά να απολαύσουμε ένα μεζέ στα ουζερί των Πετραλώνων. Να πάμε για ποδηλατάδα στον Υμηττό ή για πεζοπορία στην Πάρνηθα, και να μη λησμονήσουμε να επισκεφτούμε το νέο μουσείο της Ακρόπολης – το καλύτερο μουσείο του κόσμου σύμφωνα με ψηφοφορία των Βρετανών δημοσιογράφων.

Παράλληλα, με την άνεση χρόνου που χαρακτηρίζει κάθε τουρίστα, να πάρουμε το τραμ και σε 30 λεπτά να κάνουμε μια βουτιά σε μία από τις δεκάδες παραλίες της Αθήνας, της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας με τις περισσότερες μπλε σημαίες.

Γιατί αν όλοι μας αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο για να γνωρίσουμε την πόλη μας, μόνο τότε θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την όμορφη πλευρά της. Θα σεβαστούμε τη δυνατότητά της να αντλεί γοητεία από την ιστορία της έστω και σε περιόδους λιγότερο λαμπερές όπως αυτή που διανύουμε και θα αναγνωρίσουμε τη χαρακτηριστική ικανότητά της να παραμένει ζωντανή και αυθεντική, σε αντίθεση με άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Εθελοντική καμπάνια

Χωρίς να επιδιώκω να κρύψω τις ασχήμιες της Αθήνας ή να αμφισβητήσω τις δυσκολίες της καθημερινότητας που όλοι αντιμετωπίζουμε, είναι πολύ σημαντικό να μην αφήσουμε την απαισιοδοξία και τη μιζέρια να χαρακτηρίσουν την πόλη μας. Σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν ή και να αλλάξουν, αλλά αν επικεντρωθούμε μόνο στα αρνητικά σημεία, κινδυνεύουμε να αποστασιοποιηθούμε και να γυρίσουμε την πλάτη στην πόλη μας σε μια χρονική συγκυρία που έχει ανάγκη όσο ποτέ από τη δική μας συμμετοχή.

Οταν με την ομάδα του Brea thtakingAthens προσκαλέσαμε τους Αθηναίους να ανεβάσουν στο www.thisisathens.org φωτογραφίες που να απεικονίζουν τη «δική» τους Αθήνα, η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή.

Μέσα σε λίγες μέρες συγκεντρώσαμε 5.000 φωτογραφίες από κάθε γωνιά της πόλης και δημιουργήσαμε τη μεγαλύτερη φωτογραφική συλλογή για την Αθήνα στο Διαδίκτυο.

Με τη δική τους συμμετοχή καταφέραμε να υλοποιήσουμε την πιο επιτυχημένη καμπάνια προβολής, δείχνοντας μία αληθινή και άρα ελκυστική εικόνα της πόλης μέσα από χιλιάδες φωτογραφίες.

Με γεμίζει αισιοδοξία η κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων Αθηναίων, που οργανώνονται σε ανοικτές ομάδες μέσα από το Διαδίκτυο και προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο τους για μια καλύτερη, πιο δημιουργική Αθήνα.

Είναι ο μόνος τρόπος για να ζήσουμε στην πόλη που θέλουμε.

Αν μαζευτούμε πολλοί, οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν…

* Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας είναι ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_26/02/2011_433880

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου